Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Akikhez nem szól a kampány
  2014-03-30 20:13:06, vasárnap
 
 
2014. 03. 30.

JámborAndrás
Akikhez nem szól a kampány

Április 6-án választások lesznek Magyarországon, ahol annak rendje és módja szerint minden állampolgár egy szavazattal rendelkezik. A különféle jogfosztott csoportok - szegény emberek, nők, cigány emberek, a szexuális kisebbségekhez tartozók - könnyedén elkergethetnék a kormányt, és választhatnának maguknak olyat, amely mindannyiuk érdekeit szem előtt tartva kormányoz. Arról, hogy ezt a kimenetet milyen intézményes tényezők hátráltatják, sok szó esik. Ahogyan arról is, hogy a jelenlegi jelöltek között sokan nem találnak számukra megfelelőt. Az a politikai egyenlőtlenség azonban, ami az elnyomott társadalmi osztályok és jobb helyzetben lévő emberek érdekérvényesítési lehetőségei között fennáll, szinte egyáltalán nem jelenik meg a magyar nyilvánosságban. Pedig ezt egy tisztességes médiatörvény és a 2010 előtt érvényben lévő választási rendszer sem számolná fel. A Mérce a választásokat megelőző hetekben egymáshoz lazán kapcsolódó írásokban foglalkozik ezekkel az egyenlőtlenségekkel.


jambi1.jpg

A politikai egyenlőtlenség egyik következménye az, ahogyan a kampánytémák megválasztásában a pártok szelektálnak a társadalmi csoportok között. A magyar választási kampány pontosan olyan mint a magyar állam szolgáltatásainak rendszere. Miközben több millió szegény ember van, akik még az állam által biztosított jóléti szolgáltatásokat se tudják igénybe venni (például nincs a faluban orvos, iskola vagy patika), a választási kampány és a pártpolitika nem hogy megszólítaná vagy képviselné őket, hanem sok esetben csak még inkább a társadalmon kívüliségüket erősíti azáltal, hogy egyszerűen sem az őket érintő kérdéseket, sem őket nem teszi saját kampányának témájává.

A rendszerváltás óta rendezett magyar választási kampányok három legfőbb témája a megélhetés, a jövő és a rend. De ezek a témák mindig csak a gazdagok vagy a középosztály szempontjából kerülnek elő. Megélhetésen csupán a középosztály megélhetését értik, amit pedig a pártok mindegyike kizárólagosan a munkahelyteremtéssel kapcsol össze. A jövővel kapcsolatban felhozott kérdések az oktatással, leggyakrabban a felsőoktatással kapcsolatosak, ami a szegényebb emberek és gyermekeik elől lényegében el van zárva. A rend pedig csupán közbiztonsági, és korrupciós kérdésként merül fel, amiben a szegény emberek mint a rend megbontói, illetve a segélyek kedvezményezettjei jelennek meg, pedig ők azok, akiket a leginkább érint a közbiztonság próblémája, és ők azok, akiknek esélyük sincs korruptnak lenni. Idén két további téma emelkedik ki: a látszólag a megélhetéshez köthető rezsicsökkentés, és a demokrácia témája. A rezsicsökkentés még a középosztály számára is alig jelent valódi segítséget, és a legszegényebbeket szinte egyáltalán nem érinti. A demokráciadeficit kérdése az ellenzéki pártok kampányában csupán a Fidesz hatalomgyakorlásával szembeni ellenállásról szól. Arról nem beszélnek, hogy a szegényebb, a demokráciában leginkább csalódott rétegeknek milyen szerepet szánnának egy másfajta demokráciában, hogyan próbálnák meg megnyitni számukra a részvétel és az érdekérvényesítés lehetőségeit.

Munkahelyteremtés

A munkahely ideálisan nem azt jelentené, hogy éhbérért megdöglesz, hanem azt, hogy megkeresed a kenyérre valót, jobb esetben azt a pénzt, ami nyaralásra, a gyerekeid ellátásához vagy más életcélod megvalósításához szükséges. Magyarországon viszont valódi munkahelyből nincsen annyi, mint amennyi kereső képességű ember van, rendes megélhetést biztosító munkahely terén pedig még rosszabbul állunk. Ezzel szemben a Fidesz és a Jobbik kommunikációja szerint munkát csak az nem talál, aki nem keres, aki pedig nem dolgozik az kívül kerül a társadalmon, és nem nem jogosult az állam kegyére. Bajnai Gordon mondandója ettől csak barátságosabb retorikájában tér el, helyzetelemzésében nem. A törekvő emberekre való folytonos hivatkozás azt üzeni, hogy a munka és a felemelkedés csak erőfeszítés kérdése, ebből pedig az következik, hogy akinek nincs munkája az magára vessen. Az MSZP és a DK legalább megszólalásaiban és kampányszlogeneiben nem stigamtizálja a munkát nem találó embereket, de valódi megoldást hosszú távon nem kinál nekik. Az igazsághoz az LMP és a PM járnak talán a legközelebb, szerintük az emberekbe való befektetésben, és a gazdaság strukturális átalakitásában van a megoldás kulcsa.

De annyiban az összes párt téved, hogy az általuk vázolt verzió alapján nem lesz elegendő munkahely. Sőt a kapitalizmus törvényszerű folyamatai miatt a teljes foglalkoztatottság, vagy a nagy léptékű munkahelyteremtés lehetősége - mindenféle erőfeszítések dacára - csupán illuzió. A termelés egyre kevesebb emberi errőforrást vesz igénybe, de a szolgáltatóiparban is csökken az emberi errőforás szükségessége. Ennek több fontos következménye van.

Egyrészt a munkaerőpiacon egyre szűkül a kínálat, a munkalehetőségekért folytatott küzdelemben pedig az alulmaradók az alulképzett, leggyakrabban szegény emberek lesznek, akik a társadalmi felzárkozás esélye nélkül újra termelik a saját szegénységüket.

Másrészt egyértelművé válik, hogy aki a munkahelyteremtésről mint a társadalmi problémák megoldásáról beszél, az messze jár a valóságtól. Aki azt mondja, hogy aki akar, az tud dolgozni, az nem mond igazat, hiszen mindenki számára, aki az elmúlt években próbált munkát találni, nyilvánvaló, hogy ez milyen nehéz, és nyilvánvaló az is minél kevésbé képzett és minél szegényebb valaki, annál nehezebb.

De a legnagyobb vétséget az követi el, aki nem beszél arról, hogy az állam mit kezdhet azokkal az emberekkel, akik nem tudnak dolgozni. Aki őket bünteti, vagy retorikájában kártevőnek állítja be, alapot teremt a legszélsőségesebb kirekesztő politikáknak, ahelyett, hogy valóban lehetőséget adna minden állampolgár számára a boldog élethez. Hiszen az állam egyik legfőbb feladata, hogy gondoskodjon az állampolgárairól, és nem az, hogy démonizálja őket saját bénasága, vagy a mindekori kormányzó párt politikai haszna érdekében. A 4 millió szegény embert nem lehet egyszerűen a szőnyeg alá söpörni, az a párt pedig, amelyik ebben a kérdésben nem rendelkezik mondanivalóval, vagy rossz mondanivalóval rendelkezik, normális esetben nem is kerülhetne a kormányrúd közelébe.

Persze az is egyértelmű, hogy a pártok miért így beszélnek a munkahelyek kérdéséről. Egyrészt maga a munkahelyteremtés, mint megoldás mítosza hosszú évtizedek alatt az állampolgárok elsődleges elvárása lett az állammal szemben. Másrészt pedig nem tartják érdekesnek és megnyerhetőnek a társadalomnak azt a felét, amelyet közvetlenül érintenek ezek a próblémák, az ebből eredő demokratikus deficit hosszútávon az egész politikai rendszer létjogosultságát ássa alá. Harmadszorra pedig a politikusok elsősorban a saját környezetük próblémáit ismerik fel és próbálnak rá választ adni, illetve azokéit, akik elég erőforrással rendelkeznek ahhoz, hogy kommunikálják feléjük az igényeiket. Ha senki se veti fel nekik a szegénység strukturális problémáit, ők nem is fognak rá válaszokat adni, ha senki nem követeli a támogatásáért cserébe a valós kérdések felvetését, ezt senki nem is fogja megtenni.

A 'jövő' és a 'rend' témájával kapcsolatos kampánnyal egy következő írásban foglalkozunk.


http://magyarinfo.blog.hu/2014/03/30/akikhez_nem_szol_a_kampany#more5885132
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állampolgárairól, megszólalásaiban, megvalósításához, megválasztásában, létjogosultságát, szolgáltatásokat, felsőoktatással, rezsicsökkentés, választhatnának, nyilvánosságban, egyenlőtlenség, rendszerváltás, magyarországon, megnyerhetőnek, átalakitásában, mondanivalóval, munkaerőpiacon, kisebbségekhez, kommunikációja, elkergethetnék, szegénységüket, állampolgárok, stigamtizálja, befektetésben, megélhetéshez, társadalomnak, ellenállásról, retorikájában, barátságosabb, következménye, demokráciában, támogatásáért, választásokat, közbiztonsági, erőfeszítések, szempontjából, szavazattal rendelkezik, különféle jogfosztott, szexuális kisebbségekhez, kimenetet milyen, jelenlegi jelöltek, elnyomott társadalmi, magyar nyilvánosságban, tisztességes médiatörvény, 2010 előtt, választásokat megelőző, politikai egyenlőtlenség, kampánytémák megválasztásában, pártok szelektálnak, társadalmi csoportok, magyar választási, magyar állam, Bajnai Gordon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Gondolatok az életről és szere...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Két ember becsülete  A Föld napja  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ez a jó az alvásban.  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Fodor Ákos költő,  Két tekintet van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gondolatok az életről és szere...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Esti kép  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Életművészet  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Föld napja április 22  Alakot vált...  Messziről jött ember  A Gömb  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Naplemente  Aki szeret, annak senki sem id...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Beney Zsuzsa - Tavasz  802 esztendeje, 1222. április ...  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26 
Bejegyzés Címkék
szavazattal rendelkezik, különféle jogfosztott, szexuális kisebbségekhez, kimenetet milyen, jelenlegi jelöltek, elnyomott társadalmi, magyar nyilvánosságban, tisztességes médiatörvény, 2010 előtt, választásokat megelőző, politikai egyenlőtlenség, kampánytémák megválasztásában, pártok szelektálnak, társadalmi csoportok, magyar választási, magyar állam, állam által, faluban orvos, választási kampány, társadalmon kívüliségüket, őket érintő, témák mindig, gazdagok vagy, középosztály szempontjából, középosztály megélhetését, pártok mindegyike, jövővel kapcsolatban, felsőoktatással kapcsolatosak, szegényebb emberek, rend pedig, szegény emberek, rend megbontói, leginkább érint, közbiztonság próblémája, megélhetéshez köthető, demokrácia témája, középosztály számára, legszegényebbeket szinte, demokráciadeficit kérdése, ellenzéki pártok, demokráciában leginkább, másfajta demokráciában, érdekérvényesítés lehetőségeit, munkahely ideálisan, kenyérre valót, gyerekeid ellátásához, kívül kerül, állam kegyére, törekvő emberekre, felemelkedés csak, magára vessen, emberekbe való, gazdaság strukturális, megoldás kulcsa, összes párt, általuk vázolt, kapitalizmus törvényszerű, nagy léptékű, termelés egyre, emberi errőforás, munkaerőpiacon egyre, társadalmi felzárkozás, saját szegénységüket, társadalmi problémák, elmúlt években, legnagyobb vétséget, legszélsőségesebb kirekesztő, boldog élethez, állam egyik, mindekori kormányzó, kormányrúd közelébe, pártok miért, munkahelyek kérdéséről, állampolgárok elsődleges, állammal szemben, ebből eredő, egész politikai, politikusok elsősorban, saját környezetük, szegénység strukturális, támogatásáért cserébe, valós kérdések, következő írásban, állampolgárairól, megszólalásaiban, megvalósításához, megválasztásában, létjogosultságát, szolgáltatásokat, felsőoktatással, rezsicsökkentés, választhatnának, nyilvánosságban, egyenlőtlenség, rendszerváltás, magyarországon, megnyerhetőnek, átalakitásában, mondanivalóval, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5313
  • e Hét: 19543
  • e Hónap: 30654
  • e Év: 184150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.